Ľudové remeslá v prešovskom Remeselnom centre.

10.06.2004 Celý región

Nič nie je pozoruhodnejšie ako ľudská ruka. Ak sa tento najdokonalejší nástroj dá dokopy s citom srdca, vytvorí krásu.
V utorok 1.6.2004 bude o 15.00 hod. v prešovskom Remeselnom centre na Slovenskej ul (v Župnom dome) vernisáž výstavy čipiek urobených technikou frivolitiek.
Táto technika je na Slovensku veľmi málo rozšírená. Ďaleko viac pozornosti sa tejto technike viazania textilnych vlákien pomocou malého člnka venuje v západnej Európe (tatting, frivolité, chiaccherino, .. ).
Výstava vhodne zapadne medzi tkané výrobky, rezbárske výrobky, paličkovanú čipku a ďalšie, ktoré tvoria stále ukážky regionálnej ľudovoumeleckej výroby.
Na výstave sa predstavia členky Klubu ľudového umenia, ktorý pracuje pri Východoslovenskom múzeu v Košiciach. Okrem výstavy predvedú ukážku viazania čipiek toto technikou.
O to, aby táto ľudovoumelecká činnosť prežila v našom regióne, sa stará aj občianske združenie s názvom Združenie remeselníkov regiónu Šariš, ktoré je organizátorom výstavy a ktoré má pripravené na najbližšie obdobie nielen predstaviť na výstavách rôzne zachované regionálne remeslá, ale má pre záujemcov pripravené kurzy tkania na krosnách, rezbárstva, drotárstva, paličkovania, maľby na sklo a ručného spracovania textílií (frivolitky, pletenie, háčkovanie, vyšívanie). Všetky kurzy na úrovni zaučenia sú akreditované Ministertvom školstva SR.
Združenie ponúka možnosť vystavovať výrobky ľudovoumeleckej výroby všetkým regionálnym remeselníkom. V tomto roku má združenie v pláne aj výstavy zahraničných partnerov z Karpatského regiónu.
Sme presvedčení, že aj touto aktivitou dokážeme prilákať nielen milovníkov krásy frivolitiek ale na túto a ďalšie výstavu prídu aj ostatní, ktorí majú vzťah ku tradičným ľudovoumeleckým remeslám.

Mária Kruľová, predseda OZ
 

Vyberte región